WAT DOEN WE?

LIKO staat voor Limburgs Kunstenoverleg. LIKO verenigt en vertegenwoordigt de professionele Limburgse Kunstensector: kunstenaars, kunstwerkers en kunstenorganisaties die opereren in het Kunstendecreet. LIKO is het kunstenoverleg van een regio, over de grenzen van steden en gemeenten heen.

LEREND NETWERK

LIKO brengt Limburgse kunstorganisaties en kunstenaars samen in een lerend netwerk waar uitwisseling en verbinding centraal staan. Door elkaar te leren kennen, delen organisaties best practices en ontstaan nieuwe samenwerkingen en kruisbestuivingen.  Leden van LIKO kunnen bij elkaar terecht voor advies, bijvoorbeeld bij het opstellen van subsidiedossiers. Samenwerking, openheid en vertrouwen vormen hier het uitgangspunt.

INFORMATIE DELEN

LIKO wil de werking van haar leden kwalitatief versterken door het delen van correcte en diepgaande informatie en relevant beleids- en managementnieuws. Dit doet LIKO via de website, sociale media, nieuwsbrieven en op haar bijeenkomsten. LIKO is het aanspreekpunt voor vragen van en over de Limburgse kunstwereld. 

ÉÉN LIMBURGSE STEM

LIKO bundelt alle Limburgse stemmen uit de professionele kunstensector en weegt zo op lokaal, regionaal en Vlaams beleid. LIKO wil daarbij een adviserende rol spelen. LIKO wil een constructieve partner zijn voor andere spelers in het Limburgse culturele veld: cultuurcentra, kunstonderwijs, erfgoedorganisaties, socio-culturele organisaties, …

GEZAMENLIJKE PROJECTEN

LIKO zoekt naar gezamenlijke vragen en uitdagingen over organisaties heen en speelt in op die gedeelde belangen. Dit doet ze in de vorm van acties en projecten. 

HOE DOEN WE DIT?

WERKGROEPEN EN KERNGROEP

De LIKO-werking vertrekt vanuit een aantal werkgroepen. De werkgroepen zetten acties en projecten op en hebben elk hun eigen vergaderritme. LIKO-leden kunnen aansluiten bij één of meerdere werkgroepen en bepalen zo zelf hun engagement binnen LIKO. Elke werkgroep kiest een vertegenwoordiging, die de kerngroep vormt . De kerngroep bewaart het overzicht en legt verbindingen tussen de werkgroepen.

Op dit moment zijn er vijf werkgroepen actief binnen LIKO:

  • Werkgroep lerend netwerk: organiseert momenten en manieren om binnen LIKO ontmoeting en verbinding te doen ontstaan en de leden te verrijken door te leren van elkaar en van anderen rond specifieke thema’s.

  • Werkgroep stakeholders: onderhoudt de contacten met het politieke veld en andere stakeholders rondom LIKO, zowel op lokaal, provinciaal als Vlaams niveau. Deze werkgroep speelt vooral in op de actualiteit.

  • Werkgroep communicatie: verzorgt de communicatie vanuit LIKO naar haar leden en netwerk, via de website, nieuwsbrieven en sociale media.

  • Werkgroep werkingssubsidies: organiseert een ondersteuningstraject voor Limburgse kunstorganisaties die een dossier indienen om structurele werkingsmiddelen te krijgen via het Kunstendecreet. Via individuele begeleiding, relevante informatie en uitwisseling worden organisaties voorbereid op het indienen van een sterk dossier.

  • Werkgroep talentontwikkeling: werkt ondersteuningsmogelijkheden uit voor opkomend talent in de Limburgse kunstwereld. Zo investeert LIKO in een kwalitatieve ondersteuning van individuele kunstenaars en organisaties op weg naar zelfstandigheid.

ALGEMENE VERGADERING

Alle leden van LIKO verzamelen een aantal keer per jaar in een algemene vergadering.

LID WORDEN

Elke kunstorganisatie, kunstenaar of kunstwerker die op een professionele manier werkt en die in Limburg gevestigd is of een werking in Limburg heeft, kan lid worden van LIKO.