SUBSIDIES

In cultuur zijn subsidies een fundamenteel onderdeel van de financiering van een kunstenaarspraktijk.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om subsidies aan te vragen als kunstenaar of kunstorganisatie. Een uitgebreid overzicht hiervan vind je op de website van Cultuurloket.

Een greep uit de belangrijkste subsidiedeadlines voor de komende jaren vind je hierlangs.

Deadlines 2023

ONDERSTEUNING

Als kunstenaar of kunstorganisatie sta je er niet alleen voor. Er zijn verschillende steunpunten, organisaties en overheidsinstanties waar je informatie en advies vindt.

Steunpunt voor beeldende kunsten, podiumkunsten en klassieke muziek. Informatie, onderzoek, advies voor wie professioneel actief is in één van bovengenoemde domeinen.

OpTil.jpg

Steunpunt voor bovenlokale cultuur. Alle info over bovenlokale subsidies. OP/TIL informeert, ondersteunt en inspireert spelers uit de brede cultuursector.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds ondersteunt de professionele audiovisuele sector in Vlaanderen. Het VAF subsidieert film, game en media in Vlaanderen en biedt ook coaching aan.

juistisjuist.jpeg

Juist is Juist definieert heldere en eerlijke principes en praktijken voor samenwerkingen in de kunstensector. Bij Juist is Juist vind je een kader en principes alsook een toolbox met heel concrete handvaten rond eerlijke verloning, correcte arbeidsomstandigheden en goede samenwerkingen.

Zakelijke ondersteuning voor de cultuursector. Eerstelijnsadvies en opleidingen over o.a. werken, ondernemen en financieren in de kunstensector.

Regelgeving en beleid voor de kunsten in Vlaanderen. Alle uitleg, formulieren en regelgeving over de verschillende subsidiekanalen.

Literatuur Vlaanderen ondersteunt de letterensector in Vlaanderen. Ze doet dat met subsidies voor auteurs, vertalers, uitgevers en organisatoren en brengt de vele spelers in deze sector bijeen.

Publiq is specialist in communicatie van het gevarieerde, publieke vrijetijdsaanbod. Publiq vertaalt cultureel aanbod naar een breed publiek en ondersteunt organisaties bij het bereiken van dit breed publiek.

De Muziekgilde

De Muziekgilde staat als ledenvereniging achter élke professionele muzikant. De muziekgilde verbindt zich tot één groot netwerk, verdedigen de rechten, de belangen en het sociale kader van het beroep en willen hun leden adviseren en inspireren.

VI.BE versterkt en verbindt muzikanten en managers, maar ook organisatoren en beleidsmakers, van beginners tot bekende namen. VI.BE verspreidt op haar website (speel)kansen voor nieuw talent. Daarnaast geeft VI.BE muzikanten, dj’s en producers ook gratis advies over alles wat bij muziek maken komt kijken.

oKo.jpg

Belangenbehartiger, werkgeversfederatie en netwerkorganisatie van professionele kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel. oKo verenigt, ondersteunt en neemt standpunten in.

SOTA komt op voor een cultuurbeleid dat geïnformeerd en afgestemd is op de noden en werkwijzen van artistieke praktijken, en zet zich daarbij met name in voor de verbetering van de condities en werkomstandigheden van onafhankelijke kunstenaars en kunstwerkers.

Creative Europe Desk Vlaanderen is het service- en informatiepunt voor het Creative Europe-programma, gericht op professionals uit de culturele, audiovisuele en creatieve sectoren in Vlaanderen en Brussel. De desk biedt informatiesessies, workshops en advies op maat over het Creative Europe-programma, alsook begeleiding bij de voorbereiding van subsidieaanvragen en hulp bij het zoeken naar samenwerkingspartners uit andere Europese landen.